Projekter

 

Projekt 2015 (nu afsluttet)

“Silkevejen – i hælene på Marco Polo” (arbejdstitel)

Jeg er nu hjemvendt fra Kirgisistans betagende højland og Kinas største provins Xinjiang. Det blev en yderst spændende rejse ad nogle af verdens barskeste ruter. I firehjulstrækker kørte jeg over Torugart-passet og krydsede grænsen til Kina. Her blev første stop den sagnomspundne handelsby, Kashgar (Kashi), hvor karavaner i århundreder gjorde holdt, inden de fortsatte deres strabadserende rute øst eller vest. Næste stop var Taklamakan. I denne verdens næststørste ørken skiftede jeg firehjulstrækkerens komfort ud med kameler for på egen krop at (gen-)opleve de barske vilkår i ørkenen – ikke mindst i juli måned, som er højsommer med temperaturer over 50 grader! Rejsen afsluttedes med besøg i oasebyen Turpan samt Dunhuangs forunderlige Buddha-huler længere mod øst.

Med denne ekspedition har jeg rejst på hele Silkevejen igennem nogle af verdens mest ufremkommelige områder.

Projektet mundede både ud i et spændende foredrag om Silkevejen samt en forelæsningsrække på Folkeuniversiteter landet over.

 

Projekter i 2016 – eller senere

Lada-mania

Et rigtigt drengerøvsprojekt, som i al sin enkelhed går ud på at køre en hårdtpumpet Lada fra Kirgisistan hjem til Malmö, hvor den med stor sandsynlighed bliver den eneste af sin slags. Projektet er i planlægningsfasen. Myndigheder skal kontaktes angående evt. indregistrering af bilen i Sverige, kontakter i Usbekistan skal inddrages i forbindelse med køb og istandsættelse af bilen – og så skal ruten hjem bestemmes. Kun ét er sikkert – det skal nok blive sjovt!

 

Aral-søen

I forbindelse med et rejselederjob i 2016/17 planlægger jeg en afstikker til den afsidesliggende Aral-sø, som deles af Kasakhstan og Usbekistan. Engang var det en af verdens største søer, men floderne, som løb til søen, blev drænet til kunstvanding, og i dag er Aral-søen skrumpet ind til under en femtedel af sit oprindelige areal. Det er en af det 20. århundredes største miljøkatastrofer, og klimaændringer og støvstorme er stadig årsag til mange sygdomme i området.

Jeg planlægger at besøge tidligere havnebyer og spøgelsesbyer, som i dag ligger over 200 km fra søen, og undersøge hvad der egentlig blev af de mennesker, som engang ernærede sig af fiskeri.

 

Papua Ny Guinea

I 1999 rejste jeg tre måneder rundt i Solomon Islands og Papua New Guinea. Og jeg har længtes tilbage til dette pionerområde lige siden. Nu er jeg så småt i gang med at undersøge mulighederne for at vende tilbage i 2017 og komme endnu længere ud i hjørnerne af Ny Guinea, som stadig har få “hvide pletter” på kortet. Målet er at besøge meget isolerede stammefolk, som ikke før har fået besøg udefra, samt at gense gamle venner fra rejsen i 1999.