Ofte stillede spørgsmål


Hvad er dine kvalifikationer for at holde dette foredrag? Dette spørgsmål stilles af og til, når jeg ankommer til et nyt sted. For så vidt et relevant spørgsmål. Det stilles altid kun af voksne mennesker, for unge er nemlig fuldstændig ligeglade med et CV. Og det er da også mindre relevant, at jeg er cand.mag. i musikvidenskab, teologi og etnologi, har rejst på kryds og tværs af 6 kontinenter, har arbejdet med ”globale” emner og holdt foredrag i over 10 år, hvis ikke jeg formår at udtrykke mig på en let forstålig, inspirerende, berigende og helst også underholdende måde. Jeg læner mig ikke op ad min akademiske baggrund men nøjes med at trække på den, når den er relevant. Men at være forstålig, inspirerende, berigende og underholdende er ikke noget man lærer på universitetet. Det opstår i mødet med andre mennesker, og fordi jeg brænder for det jeg laver. Bag foredragene ligger et omfattende feltarbejde og research. Min mission er at udvide min og andres horisont og lade fakta erstatte fordomme.
Har du selv været der? Selvfølgelig har jeg været i alle de områder, jeg holder foredrag om. Mindst én gang, ofte flere eller mange gange. Alle mine foredrag er baseret på egne rejseoplevelser og indtryk. Derfor er de også troværdige up-to-date øjenvidneskildringer. Foredragene med en kulturhistorisk vinkel er desuden bakket op af mere dybdegående feltarbejde – f.eks. om inkaerne, mayaerne, påsken i Filippinerne og Guatemala, og stammefolk i Etiopiens Omodal.
Er det dine egne billeder? Lige siden jeg første gang rejste til Sydamerika med et helt nyt kamera, som viste sig at være defekt for siden at blive stjålet og udskiftet med et engangskamera på Påskeøen, har jeg været bidt af at fotografere. Det går ud over alt fra smukke solnedgange til gamle, rynkede mænd. Men det hænder at jeg låner et foto i ny og næ, hvis det illustrerer en situation, som jeg selv har oplevet men ikke fik i kassen.
Har du også et “rigtigt” arbejde? Dette spørgsmål er lidt i samme kategori som ”hvad skal du lave, når du bliver stor”. Ofte følges det op med: ”Men kan du leve af dette?” – gerne med tydelig skepsis i stemmen. Til manges forbløffelse er svaret: det ER mit rigtige arbejde og i snart 15 år har det været min primære indtægt. Ved siden af er jeg free-lance rejseleder og rejseproducent, hvilket giver mulighed for at gense en lang række herlige destinationer uden al besværet – men desværre også uden eventyret. Imellem al dette skriver jeg artikler til aviser og tidsskrifter. I det store hele formidling på mange niveauer – og stadig med masser af tid til at tage på eventyr.