Konfirmandforedrag – påskens ansigter

Har du brug for et frisk pust i konfirmationsundervisningen? Har du svært ved at holde en flok urolige teenagere motiverede og koncentrerede? Så giv dem en meget anderledes oplevelse med en eventyrer, der har speciale i ekstreme påsketraditioner og er både underholdende og oplysende.

 

Med udgangspunkt i enten Filippinerne eller Guatemala sætter jeg fokus på påsken som den katolske verdens vigtigste højtid. De to lande har spektakulære og ekstreme måder at fejre påske på, som har rødder i spanske traditioner. Begge steder udvises et engagement, som er udover det sædvanlige endog på meget forskellige måder. Vor egen tro og traditioner sættes i perspektiv eller måske ligefrem på prøve.

 

Som arrangør bestemmer du selv, om valget skal falde på Filippinerne eller Guatemala. I Filippinerne følger vi flagellanter, iscenesatte korsfæstelser med teaterblod og ikke mindst det rituelle drama, som udspiller sig over flere aftener. I Guatemala ser vi nærmere på processioner for både mænd, kvinder og børn samt skabelse af kunstneriske gadetæpper af farvet savsmuld, blomster eller grøntsager.

 

Foredragene er særlig rettet mod konfirmationsundervisningen og varer som udgangspunkt 45-60 minutter med plads til spørgsmål. De giver anledning til refleksioner over kristendommens forskellige udtryk, fællesskab, offergerning og bodshandling.

 

Dorothea Glöckner, Sognepræst i Glostrup, skriver om foredragene:

I Glostrup Sogn kender vi Søren Bonde som en dygtig og inspirerende foredragsholder. Vi havde bedt ham om at holde sit foredrag om påsketraditioner i Guatemala for vores konfirmander – og det blev en stor succes! Søren fortalte levende om de fremmedartede traditioner, først og fremmest om de farvestrålende og meget kunstneriske savsmuldtæpper, der bliver fremstillet til påskeprocessionerne i Guatemalas tidligere hovedstad, Antigua […] Han fortalte om fremstillingen af tæpperne, der betragtes både som en bodsøvelse og som offergerning. På denne måde gav hans foredrag rigelig anledning til refleksioner over vores egne fastetraditioner, over forskellen mellem nytte- og offertænkning, over kristendommens mangfoldighed og mange andre relaterede emner […]

Læs hele anbefalingen af konfirmandforedragene her.

 

Praktisk info

  • Varighed: ca. 45-60 minutter eller efter ønske
  • Præsentation: foto-show (til Filippinerne-foredraget medbringes “romersk hjelm” som kan prøves!)

80 voksne mænd bærer Jesu podium Langfredag, Antigua, Guatemala