Tilbage til rødderne

 hamer_ramme_roedder

I mit projekt fra 2013 rejser jeg til Omodalen i det sydlige Etiopien. Her lever 17 forskellige stammefolk mere eller mindre isoleret fra omverdenen. Deres sprog, traditioner og klædedragter er forskellige, men fælles for dem gælder, at de alle holder fast i en levevis, som går tilbage til vores forfædre og er helt anderledes end det vi kender fra den civiliserede verden.

 

Ekspeditionen gennemføres dels i firehjulstrækker, dels til fods, og er sprængfyldt med dramatik.  Flere gange er ekspeditionen ved at gå grueligt galt; jeg udsættes for både røveri og korrupt grænsepoliti og er nær ved at miste livet. Med kamera og ved hjælp af en tolk besøger jeg fem forskellige stammefolk, hvoraf tre præsenteres i dette foredrag. Som eneste gæst udefra deltager jeg i deres hverdag og inviteres til usædvanlige ritualer. Hos Banna-folket oplever jeg tyre-spring (”bull jumping”), som er et fascinerende ritual, der forvandler drenge til mænd. Hos Mursi-folket – de berømte “tallerkennegre” – overværer jeg den sjældne ”donga” (rituel kamp med stave). Med stort besvær krydser jeg til sidst grænsen til Kenya ad uofficielle veje og inviteres til bryllup hos Turkana-folket ved Turkanasøens nordlige bred. Af alle ritualerne er dette bryllup nok det mest grænseoverskridende og ikke noget for sarte sjæle!

 

Foredraget er et fascinerende show med nærgående fotos, film og fortællinger fra denne sjældent besøgte region. Det er en livsbekræftende beretning, som sætter vores egen livsstil i perspektiv og lægger op til følgende spørgsmål:

  • Hvad er livskvalitet og lykke for disse forskellige stammefolk, som har en helt anden livsstil end vor egen?
  • Bør man bevare eller påvirke stammernes livsstil og urgamle traditioner, som er vigtige for stammen men skadelige for individet?
  • Skal vi hjælpe stammerne til at få bedre livsvilkår, eller skal vi lade dem være i fred?
  • Hvad har vi egentlig tilfælles med stammefolk?

 

Min ekspedition blev præsenteret på TV 2 FRI i april 2015 i “Mit livs eventyr” (sæson 1, episode 9). Varighed 32 min. Nu kan udsendelsen genses på Youtube via følgende link:

https://www.youtube.com/watch?v=l4mxMfr34bs&feature=youtu.be

 

Praktisk info

  • Varighed: 2 timer inkl. 15 minutters pause
  • Præsentation: multimedie-show med fotos, film, musik og rekvisitter

mursi_ramme_roedder