Iran indefra


Få lande får så meget negativ presse i vesten som Iran. Og få lande fremkalder så mange forskellige billeder og reaktioner: Ayatollah Khomeini, kvinder i chador, revolution og studenteroprør, sanktioner, muslimske fundamentalister og atomprogram. Billederne og fordommene er mange, og de danner et skævt og negativt indtryk af Iran og dets befolkning. F.eks. er Iran slet ikke arabisk, som mange tror, og landet er bestemt ikke fyldt med islamiske fundamentalister eller kvinder indhyllet i burka men derimod ekstremt gæstfrie og åbne mennesker. Gennem talrige rejser er jeg kommet tæt ind på iranerne, og jeg har gjort det til min mission at præsentere et langt mere nuanceret billede af Iran. Det er en livsbekræftende beretning om et folk fyldt med livsglæde og humor, som håber på en lysere fremtid i et af verdens mest spændingsfyldte områder.

 

Jeg har rejst i Iran siden 2003. Jeg besøger landet hvert eneste år og er opdateret på de aktuelle forhold. Jeg har besøgt de fleste afkroge af Iran og er en af de danskere, som kender landet bedst.

I foredraget fortæller jeg både om det moderne Iran og om det gamle Persien. Jeg rejser landet rundt for at opleve en sand skatkiste af historiske vidundere fra det eventyrlige Persien. Ofte inviteres jeg ind i private hjem, taler med mullaher og taxachauffører. Jeg rejser over 1000 km på tommelfingeren for at komme tæt på iranere, som åbent fortæller om livet under præstestyret. Khomeinis dage er talte, men præstestyret holder stadig landet i et jerngreb trods stigende modstand indefra. Gennem samtaler med lokale får jeg indsigt i, hvordan det er at leve i et land, som er underlagt sanktioner, som savner demonstrations- og ytringsfrihed, og hvor det religiøse politi holder øje med, at forskrifterne for adfærd og påklædning bliver fulgt.

Med viden, entusiasme, humor og flotte fotos tager jeg tilhørerne til poeternes og livsnydernes by, Shiraz, med det over 2500 år gamle Persepolis, som bærer vidnesbyrd om en af verdens største og ældste civilisationer. Jeg fortsætter ind i ørknen til zoroasternes højborg, konservative Yazd, med dens labyrint af mudderhuse og blåkaklede moskeer. Rejsen slutter i orientens perle, Esfahan, med dens smukke broer, romantiske tehuse og imponerende bygningsværker fra Shah Abbas den Førstes tid.

 

Praktisk info

  • Varighed: 1:45 til 2 timer inkl. pause
  • Præsentation: højaktuelt foto-show med musik og filmklip samt folkedragt. Der lægges op til debat.

Persisk aften