Påske i Filippinerne

I Sydøstasiens eneste kristne land holdes de katolske traditioner i hævd, når påskeugen blander spanske og filippinske dyder. Rituelt drama, processioner og korsfæstelser er alle måder at udtrykke sin tro på, og begivenhederne føres ofte ud i det ekstreme. Under flere rejser har jeg dokumenteret påskefejringen i Filippinerne, som antager mange forskellige former. Bevæbnet med kamera og gå-på-mod følger jeg rituelle dramaer, processioner og korsfæstelser morgen, middag og aften. Jeg møder præster, initiativtagere og deltagere til en snak om hvem, hvordan, hvornår – og ikke mindst hvorfor. Foredraget præsenterer først påskeugen på øen Palawan og dernæst på Marinduque.

 

I Puerto Princesa på Palawan går jeg korsvejen sammen med de lokale uden for byen i den bagende middagshede og gør holdt ved hver af dens 15 stationer. Dernæst følger jeg maskerede flagellanter med tornekroner, som pisker hinanden og sig selv. Processionen ender i havnen med et simpelt renselsesritual.

 

På den lille ø Marinduque, “Filippinernes Hjerte”, begynder den hellige uge Palmesøndag ved Boac Katedral med velsignelse af palmegrene og en stille procession. Mandag morgen åbnes Moriones Festival, hvor “romerske soldater” patruljerer gader og stræder og skræmmer livet af børnene. I løbet af påskeugen skifter den søvnige ø totalt karakter i takt med at tusindvis af mennesker ankommer for at deltage i begivenhederne. Jeg følger farvestrålende processioner og storslået rituelt drama, hvor påskeevangeliet udspiller sig på en stor udendørs scene i løbet af tre aftener. Langfredag følger jeg “Jesus” på vej til korsfæstelse på det lokale Golgatha.

 

Praktisk info

  • Varighed: ca. 1½ time inkl. kort pause
  • Præsentation: foto-show med musik og rekvisitter
  • Foredraget er baseret på eget videnskabeligt feltarbejde i forbindelse med et universitetsspeciale