I hælene på Marco Polo – ad Silkevejen gennem Vestkina og Usbekistan

 

silkevejen1

Silkevejen refererer til et ældgammelt, omfattende net af handelsruter, der forbandt Kina med Europa via Centralasien og Persien. Den blev hovedfærdselsåren, hvorpå mange forskellige varer blev fragtet, og den skabte grundlaget for udveksling af kulturer, religioner og videnskaber. Ingen anden rute oser af romantik og eventyr som Silkevejen. I århundreder var den forbeholdt de mest eventyrlystne, men i dag er meget af Silkevejen tilgængelig som aldrig før. Rejsen gik gennem nogle af verdens barskeste områder såsom den glohede Taklamakan-ørken og de høje bjergpas i Pamir. Mange kendte skikkelser har rejst ad Silkevejen i tidens løb. En af de mest berømte er Marco Polo, og i foredraget krydser vi veje med den berømte købmand og opdagelsesrejsende.

Jeg har rejst på hele Silkevejen gennem de sidste 20 år fra Kina over Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan til Turkmenistan og Iran. Foredraget fokuserer på Kinas store men ukendte Xinjiang-provins og Usbekistans silkevejsbyer. Med rygsæk, kamera og med eventyrblod i årerne rejser jeg ad ældgamle ruter i min søgen efter Silkevejens dramatiske historie. Jeg fortæller om Silkevejens tilblivelse og om kulturerne langs ruten baseret på historiske kilder og egne rejser, som understøttes af fine fotos og filmklip.

silkevejen3

I firhjulstrækker forcerer jeg høje bjergpas, og på kamelryg kommer jeg helt ind i hjertet af den frygtede Taklamakan-ørken midt i højsommeren. I de usbekiske karavanebyer Samarkand og Bukhara betragter jeg de storslåede persiske monumenter, der blev bygget af Timur-dynastiet. Bagefter fortaber jeg mig i basarens overflod af eksotiske varer, som mætter alle sanser.

Velkommen på Silkevejen – den lever stadig!

 

Praktisk info

  • Varighed: 2 timer inkl. pause
  • Præsentation: foto-show med musik og filmklip.
  • Foredraget kan – efter ønske – lægge op til debat omkring Kinas nye Silkevej – “OBOR” (One Belt, One Road).

silkevejen2