Påske i Guatemala

Guatemala er det land i Mellemamerika, hvor koncentrationen af “indigenas” eller indianere er størst. Alligevel fejres de kristne højtider – og påsken især – med et engagement, som kun opleves få andre steder i verden. Påskeugen er spækket med aktiviteter, og tilrejsende pilgrimme og turister fylder den tidligere hovedstad og charmerende koloniby, Antigua, til bristepunktet.

 

Jeg ankommer til Antigua kort før påske og indlogeres hos en lokal familie midt i byen. Jeg indbydes til at bygge blomstertæpper i gaden sammen med familien og et par lokale kunstnere. Arbejdet fortsætter til ud på natten over et par kander kaffe og en flaske rom og bliver til rene kunstværker. Med kamera i hånden og tortillas i inderlommen drager jeg ud i gaderne meget tidligt næste morgen for at følge processionerne på nært hold. Her forbløffes jeg af alle de fantastisk smukke og fantasifulde blomstertæpper, der pryder gader og stræder, og jeg overrumples af den pomp og pragt, som påsken fejres med i Antigua. Fra morgen til aften tramper tusindvis af kutteklædte mennesker byen rundt i kæmpeprocessioner og bærer på enorme podier med Jesus- og Mariafigurer.

 

Men der er også tid til fordybelse og eftertænksomhed. De gamle kirker har så godt som døgnåbent, og alle får mulighed for at kigge indenfor og reflektere over livet og døden eller mindes en kær slægtning. Mellem processionerne og gudstjenesterne napper jeg en tortilla fra inderlommen og tager en snak med de lokale for at prøve at forstå meningen med det hele.

 

Praktisk info

  • Varighed: ca. 1½ time inkl. kort pause
  • Præsentation: foto-show med musik