Foredrag
I hælene på Marco Polo - ad Silkevejen gennem Vestkina og Usbekistan
I firhjulstrækker forcerer jeg høje bjergpas, og på kamelryg kommer jeg helt ind i hjertet af den frygtede Taklamakan-ørken midt i højsommeren. I de usbekiske karavanebyer Samarkand og Bukhara betragter jeg de storslåede persiske monumenter, der blev bygget af Timur-dynastiet. Bagefter fortaber jeg mig i basarens overflod af eksotiske varer, som mætter alle sanser. Velkommen på Silkevejen!
Tilbage til rødderne
I mit projekt fra 2013 rejser jeg til Omodalen i det sydlige Etiopien. Her lever 17 forskellige stammefolk mere eller mindre isoleret fra omverdenen. Deres sprog, traditioner og klædedragter er forskellige, men fælles for dem gælder, at de alle holder fast i en levevis, som går tilbage til vores forfædre og er helt anderledes end det vi kender fra den civiliserede verden. Med kamera og ved hjælp af en tolk besøger jeg fem forskellige stammefolk, hvoraf tre præsenteres i dette foredrag. Ekspeditionen gennemføres dels i firehjulstrækker, dels til fods, og er sprængfyldt med dramatik. Flere gange er ekspeditionen ved at gå grueligt galt; jeg udsættes for både røveri og korrupt grænsepoliti og er nær ved at miste livet.
Verdens Varmeste Sted
I dette projekt fra vinteren 2011 rejser jeg gennem Etiopiens Danakil-ørken, som er verdens varmeste sted. Området bebos af det nomadiske Afar-folk og er et af de mest ugæstfri i verden; endeløse sandsletter, saltminer, boblende syrebade, en rødglødende lavasø, vagtsomme stammefolk, krigeriske oprørsbevægelser, nådesløs varme, tørke, hungersnød, lejesoldater, bortførelser, mord. I ord, film og billeder fortæller jeg en gribende og indsigtsfuld historie om mennesker, der presses til den yderste grænse - og lidt til.
Iran indefra
I foredraget fortæller jeg både om det moderne Iran og om det gamle Persien. Jeg rejser landet rundt for at opleve en sand skatkiste af historiske vidunderede fra det eventyrlige Persien. Ofte inviteres jeg ind i private hjem, taler med mullaher og taxachauffører. Jeg rejser over 1000 km på tommelfingeren for at komme tæt på iranere, som åbent fortæller om livet under præstestyret. Khomeinis dage er talte, men præstestyret holder stadig landet i et jerngreb trods stigende modstand indefra. I mine mange samtaler med lokale får jeg indsigt i, hvordan det er at leve i et land, som er underlagt sanktioner, som savner demonstrations- og ytringsfrihed, og hvor det religiøse politi holder øje med, at forskrifterne for adfærd og påklædning bliver fulgt.
Inkaer og Andesbjerge
Med rygsæk, kamera og med eventyrblod i årene rejser jeg ad kendte og mindre kendte stier rundt i inkaernes storslåede rige. Med min store forkærlighed for kolonihistorie og gamle kulturer, kommer jeg helt ind i hjertet af inkariget i min konstante søgen efter inkaernes sande historie. Ved hjælp af lokale forskere og studerende får jeg adgang til meget troværdige teorier, som kaster nyt lys over inkaernes verdensbillede og avancerede ingeniørkunst.
I mayaernes fodspor
Foredraget tager sit udgangspunkt i den lille mexicanske bjerglandsby, Chamul, hvor folketro og gamle traditioner har overlevet katolicismens fremmarch. Herfra går rejsen østover igennem mayaernes rige, som i storhedstiden strakte sig fra det østlige Mexico til det vestlige Honduras. Vi besøger bl.a. Palenque og Yaxchilán i Mexico, Tikal i Guatemala og Copán i Honduras. Undervejs lærer vi om mayafolkets udbredelse og livssyn. Rejsen ender i Guatemalas tidligere hovedstad - den gamle, velholdte koloniby Antigua. Påsken banker på døren, og vi oplever på nært hold to kulturer, to religioner og to livssyn stå overfor hinanden i et forsøg på at samspille.
Papua Ny Guinea - en rejse i tiden
Med telt, kogegrej og kamera rejser jeg rundt i et af verdens mest uberørte områder for at opleve en meget fremmedartet kultur fuld af kontraster. I Tari møder jeg en lokal fyr, Steven, og sammen vandrer vi ad ukendte stier i dagevis og uden kort fra landsby til landsby i spektakulære bjerge lokket af uddøende traditioner og den smukke Strickland-kløft. Undervejs oplever jeg farvestrålende "sing-sings", hvor de meget forskellige stammer samles til en form for stor danse-opvisning i deres traditionelle ansigtsmasker og klædedragter. Jeg inviteres til bryllup i landsbyen, og mit bidrag til brudeprisen gør mig til en del af familien.
Sydhavet - Bounty-land og hovedjægere
Med eventyrblod i årene og masser af tid, krydser jeg det mægtige Stillehav fra øst til vest. Første stop er Påskeøen, som er en af verdens mest isolerede øer. Jeg fortsætter til Cook Islands, som engang var skueplads for Mytteriet på Bounty. På Solomon Islands udlever jeg min Robinson Crusoe-fantasi, og en medicinmand lærer mig om regnskovens planter samt at jage med bue og pil. Med machete i hånden følger jeg overgroede stier til hovedjægernes stendysser med kranier og skal-penge, som nu blot er et minde fra en ikke så fjern fortid.
Et hjørne af Mellemamerika
Dette er et godt gammeldags rejseforedrag uden slinger i valsen eller vilde eventyr. Jeg rejser i ro og mag gennem Mellemamerikas tre østligste lande - Nicaragua, Costa Rica og Panama. Undervejs tager jeg en snak med de lokale og deltager i deres traditioner og nyder den storslåede natur og dyrelivet.
Filippinerne - Sydøstasiens oversete ørige
På trods af sine 7107 pragtfulde øer er det ikke mange, som besøger verdens næststørste ø-rige. Med adskillige rejser bag sig siden 1995 - sammenlagt over 10 måneder - er Filippinerne blevet et af mine favoritlande. I dette foredrag sejler jeg fra ø til ø i kølvandet på den store søfarer, Ferdinand Magellan, som på verdens første jordomsejling i 1521 føjede Filippinerne til det spanske imperium.
Påske i Filippinerne
I Sydøstasiens eneste kristne land holdes de katolske traditioner i hævd, når påskeugen blander spanske og filippinske dyder. Rituelt drama, processioner og korsfæstelser er alle måder at udtrykke sin tro på, og begivenhederne føres ofte ud i det ekstreme. Under flere rejser har jeg dokumenteret påskefejringen i Filippinerne, som antager mange forskellige former. Bevæbnet med kamera og gå-på-mod følger jeg rituelle dramaer, processioner og korsfæstelser morgen, middag og aften. Jeg møder præster, initiativtagere og deltagere til en snak om hvem, hvordan, hvornår - og ikke mindst hvorfor.
Påske i Guatemala
Jeg indbydes til at bygge blomstertæpper i gaden sammen med familien og et par lokale kunstnere. Arbejdet fortsætter til ud på natten over et par kander kaffe og en flaske rom og bliver til rene kunstværker. Med kamera i hånden og tortillas i inderlommen drager jeg ud i gaderne meget tidligt næste morgen for at følge processionerne på nært hold. Her forbløffes jeg af alle de fantastisk smukke og fantasifulde blomstertæpper, der pryder gader og stræder, og jeg overrumples af den pomp og pragt, som påsken fejres med i Antigua. Fra morgen til aften tramper tusindvis af kutteklædte mennesker byen rundt i kæmpeprocessioner og bærer på enorme podier med Jesus- og Mariafigurer.
Konfirmandforedrag - påskens ansigter
Med udgangspunkt i enten Filippinerne eller Guatemala sætter jeg fokus på påsken som den katolske verdens vigtigste højtid. De to lande har spektakulære og ekstreme måder at fejre påske på, som har rødder i spanske traditioner. Begge steder udvises et engagement, som er udover det sædvanlige endog på meget forskellige måder. Vor egen tro og traditioner sættes i perspektiv eller måske ligefrem på prøve.