Jeg begynder mit sydamerikanske eventyr oppe på den vidtstrakte højslette. Det er et øde område, hvor små landsbyer dukker op i et spektakulært landskab, som ellers regeres af lamaer og kondorer. Det bedste sted at opleve den majestætiske fugl er på kanten af Colca-kløften. Med sine knap 3200 meter er den betagende kløft verdens næstdybeste og over dobbelt så dyb som Grand Canyon i USA.
Rejsen fortsætter til Titicaca-søen, som altid har haft en næsten mytisk tiltrækningskraft på eventyrlystne rejsende. I 3800 meters højde danner den grænse mellem Peru og Bolivia og er hjemsted for Uros-indianerne. På flydende sivøer lever de en tilbagetrukket tilværelse og prøver at bevare deres gamle traditioner hånd i hånd med den tiltagende turisme. Jeg besøger dem på deres øer, og ved søens bred møder jeg den berømte sivbådbygger Fermin Limachi, hvis far byggede sivbåde til Thor Heyerdahls legendariske Ra-ekspeditioner.
Længere mod nord ligger den sagnomspundne inkaby Machu Picchu, som siden sin opdagelse i 1911 har været et af de mest berømte steder i verden og står som et ikon for hele Peru. Spanierne fandt aldrig byen, som i dag er højdepunktet ved ethvert besøg i inkaernes Hellige Dal. Ikke langt fra Machu Picchu ligger Cuzco, som engang var inkarigets sydlige hovedstad, og som i dag er et af de smukkeste eksempler på en spansk koloniby.
Med rygsæk, kamera og med eventyrblod i årerne rejser jeg ad kendte og ukendte stier rundt i inkaernes storslåede rige. Med min store forkærlighed for kolonihistorie og gamle kulturer, kommer jeg helt ind i hjertet af inkariget i min søgen efter inkaernes dramatiske historie, som er foredragets fokus. Ved hjælp af lokale forskere og studerende får jeg adgang til kontroversielle teorier, som kaster nyt lys over inkaernes verdensbillede og avancerede ingeniørkunst.
Praktisk info
- Varighed: ca. 1½ time inkl. kort pause
- Præsentation: foto-show med musik
- Foredraget er baseret på en drengedrøm, som gik i opfyldelse i 1998, og som efterfølgende førte til adskillige rejser til Sydamerika.