I mayaernes fodspor

I Mellemamerika findes levn efter en af verdens mest sagnomspundne kulturer. Maya-civilisationen eksisterede antageligt i over 2000 år men gik gradvist til grunde fra omkring år 1000. Da spanierne begyndte erobringen af regionen, stødte de på imponerende monumenter, som vidnede om en mægtig civilisation. I dag er mayaernes efterkommere særlig udbredt i Guatemalas højland. Også i Petén – den ufremkommelige regnskov i nord – gemmer sig utallige pyramider og ruiner, som er omgærdet af mystik og vidner om en storslået kultur fra en fascinerende fortid.

Med rygsæk, kamera og nysgerrighed rejser jeg over bjerge og floder ned i regnskoven for at genopdage nogle af de mest imponerende levn efter mayaernes gamle kultur.

Foredraget tager sit udgangspunkt i den lille mexicanske bjerglandsby, Chamul, hvor folketro og gamle traditioner har overlevet katolicismens fremmarch. Herfra går rejsen østover igennem mayaernes rige, som i storhedstiden strakte sig fra det østlige Mexico til det vestlige Honduras. Vi besøger bl.a. Palenque og Yaxchilán i Mexico, Tikal i Guatemala og Copán i Honduras. Undervejs lærer vi om mayafolkets udbredelse og livssyn. Rejsen ender i Guatemalas tidligere hovedstad – den gamle, velholdte koloniby Antigua. Påsken banker på døren, og vi oplever på nært hold to kulturer, to religioner og to livssyn stå overfor hinanden i et forsøg på at samspille.

 

Praktisk info

  • Varighed: ca. 1½ time inkl. kort pause
  • Præsentation: foto-show